ایران در نقشه جهان

گزارش اولیه همایش دیپلماسی هسته ای

شنبه پانزدهم آذر ماه 1393

 

 

گزارش کوتاه و اولیه از هشتمین همایش سالانه انجمن علوم سیاسی ایران

 

      هشتمین همایش سالانه انجمن علوم سیاسی ایران با موضوع دیپلماسی هسته ای یک مهمان ویژه داشت. مهمانی که خود از جنس خانواده علوم سیاسی بود. این مهمان ویژه دکتر محمد جواد ظریف وزیر محترم امور خارجه کشورمان بود که به همراه مجید تخت روانچی و سرکار خانم مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه در نشست افتتاحیه این همایش حضور داشتند. دکتر ظریف در نشست افتتاحیه این همایش ضمن اشاره به از هم پاشیده شدن فضای امنیتی علیه جمهوری اسلامی ایران دلایل آن را برخوردهای مسئولانه ، روشنگرانه و به کار بردن زبانی قابل فهم بر مبنای آموزه های قرآنی دانستند. دکتر  محمد جواد ظریف در نشست افتتاحیه این همایش که اولین  حضور در جمع رسانه های داخلی و افکار عمومی بعد از ضرب الاجل گفتگوهای هسته ای 24 نوامبر بود ضمن اشاره به نزدیک شدن پایان مذاکرات، این پایان را خوب و مثبت  ارزیابی کردند. ایشان ضمن بر شمردن ویژگی یک مذاکره موفق، بر این نکته تاکید داشتند که تاکنون هیچ عقب گردی در مذاکرات نداشته ایم و ساختار برنامه هسته ای ایران در هر تفاهمی حفظ شده است.  وزیر  محترم امور خارجه در ارزیابی از اهیمت مذاکرات بیان داشتند که امروز نه تنها سیاست خارجی ایران بلکه منطقه و جهان به دنبال رسیدن به تفاهم در برنامه صلح آمیز هسته ای کشورمان هستند.

 

     بعد از نشست افتتاحیه که با خوش آمدگویی دکتر سید محمدکاظم سجادپور رئیس انجمن علوم سیاسی ایران، دکتر حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی و دکتر کیهان برزگر دبیر علمی همایش  و سخنرانی وزیر محترم امور خارجه جناب آقای دکتر محمد جواد ظریف برگزار شد نشست های اصلی همایش در ساعت 10 سی دقیقه آغاز شد.

 

          در نشست اول همایش که با مدیریت دکتر سید محمدکاظم سجادپور برگزار شد دکتر قاسم افتخاری از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با موضوع نگاهی گذرا به بن بست مذاکرات هسته ای، دکتر عبدالعلی قوام از دانشکده علوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه شهید بهشتی با موضوع تئوریز کردن دیپلماسی هسته ای، دکتر احمد نقیب زاده از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با موضوع دیپلماسی هسته ای، دکتر فواد ایزدی از دانشکده مطاعات جهان با موضوع امکان سنجی لغو تحریم ها بعد از رسیدن به توافق جامعه هسته ای و دکتر غلامعلی چگنی زاده از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی با موضوع اهمیت ایده سازی در دیپلماسی هسته ای به ایراد سخنرانی و مقالات خود  پرداختند. این نشست با جمع بندی مدیر نشست و پرسش و پاسخ مخاطبان همایش به پایان رسید.

 

 در نشست دوم همایش که با مدیریت دکتر مجتبی مقصودی برگزار شد دکتر مصطفی دولتیار از دفتر مطالعات وزارت خارجه با موضوع تداوم و تغییر در مواضع قدرت های بزرگ و دیپلماسی هسته ای دکتر ابراهیم متقی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با موضوع الگو و روند دیپلماسی آمریکا در روند توافقنامه جامع هسته ای، جناب آقای دکتر حسین دهشیار از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی با موضوع تغییر و تداوم در در مواضع قدرتهای بزرگ و دیپلماسی هسته ای، جناب آقای شهروز شریعتی از دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس با موضوع تحلیل و نقد دیپلماسی ایران بر اساس نظریه پرسپکتویسم و جناب آقای دکتر اصغر کیوان حسینی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی با موضوع رویکرد سازه انگارانه به روند تکامل و تشدید سیاست تحریمی آمریکا به ایراد سخنرانی و مقالات خود پرداختند. این نشست با  جمع بندی مدیر نشست و پرسشو پاسخ مخاطبان پایان یافت.

 

در نشست سوم همایش دیپلماسی هسته ای که با مدیریت جناب آقای دکتر برزگر برگزار شد دکتر عباس ملکی از دانشگاه شریف با موضوع مقایسه دیپلماسی عمومی در مذاکرات حول قطعنامه 598 و برنامه اقدام مشترک، دکتر الهه کولایی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی با موضوع عوامل و موانع موثر بر سیاست هسته ای روسیه در برابر ایران، دکتر طاهره ابراهیمی فر  از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز با موضوع ضرورت حفظ نیروی فزاینده دیپلماسی هسته ای ایران با گروه 5+1، جناب آقای دکتر محمد جواد حق شناس از دانشگاه آزاد اسلامی با موضوع استراتژی برد- برد در مذاکرات هسته ای و قدرت منطقه ای ایران، جناب آقای دکتر جعفر حق پناه از پژوهشکده مطالعات راهبردی با موضوع ترکیه و پرونده هسته ای ایران و جناب آقای دکتر محمد جمشیدی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با موضوع اداک راهبرد منطقه ای آمریکا و تحریم ایران به ایراد سخنرانی و مقالات خود پرداختند. این نشست با جمع بندی مدیر نشست و پرسش و پاسخ مخاطبان به پایان رسید .

 

   این همایش علاوه بر نشست های اصلی که در سالن شهید بهشتی دنبال شد، میزبان اساتید و دانشجویانی  از دانشگاه های مختلف  ایران بود که در نشست های موازی پژوهش های خود را با زمینه های نگاه کلان و دیپلماسی هسته ای، تحریم ها و دیپلماسی هسته ای و همچنین مسائل منطقه ای و دیپلماسی هسته ای با علاقمندان مطرح کردند. مدیریت این نشست ها که در سالن های شماره یک، دو و سه دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، بر عهده دکتر علی مرشدی زاد، دکتر کیهان برزگر و دکتر هادی آجیلی بود.

 

     در نشست موازی اول این همایش که با مدیریت دکتر کیهان برزگر برگزار شد، دکتر سعید خالوزاده مدرس دانشگاه با موضوع دیپلماسی هسته ای اتحادیه اروپا، دکتر مجید عباسی استادیار دانشگاه علامه طباطبایی با موضوع مشروعیت حقوقی قطعنامه های شورای امنیت در برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران، جناب آقای بهزاد احمدی پژوهشگر موسسه بین المللی تحقیقات ابرار معاصر با موضوع پدیده نفت و گاز شیل آمریکا و تاثیر ژئوپلتیکی آن بر بحث هسته ای، سرکار خانم افسانه احدی پژوهشگر مرکز تحقیقات استراتژیک با موضوع دیپلماسی عمومی امریکا و دیپلماسی هسته ای ایران، سرکار خانم لیلا آهار دانشجوی دکتری روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی با موضوع دیپلماسی هسته ای ایران و ایجاد انگاره های جدید در امریکا و اروپا و سرکار خانم مریم پاشنگ پژوهشگر مهمان مرکز مطالعات علمی و استراتژیک خاورمیانه با موضوع دیپلماسی هسته ای ایران و امنیت انرژی بین الملل به ارائه مقالات و سخنرانی خود پرداختند. این نشست با جمع بندی مدیر نشست و پرسش و پاسخ مخاطبان نشست به پایان رسید.

 

     در نشست موازی دوم  این همایش که با مدیریت دکتر هادی آجیلی برگزار شد سرکار خانم دکتر زهره پوستین چی از دانشگاه آزاد اسلامی وا حد رودهن با موضوع کنترل سیاست تحریم در دیپلماسی هسته ای ایران، دکتر الهام رسولی ثانی آبادی استادیار دانشگاه یزد با موضوع تجزیه و تحلیل سیاست هسته ای دولت اعتدال بر اساس نظریه جیمز روزنا، جناب آقای سعید آجورلو  دانشجوی دکتری علوم سیاسی واحد علوم و تحقیقات با موضوع بررسی نسبت گفتمان های داخلی با دیپلماسی هسته ای، جناب آقای محمد یزدان پناه دانشجوی روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی با موضوع سناریوهای ناشی از توافق جامع هسته ای احتمالی میان ایران و کشورهای 5+1 و سر کار خانم زینب قاسمی طاری دانشجوی دکتری مطالعات آمریکای شمالی با موضوع رابطه رهبری و رئیس جمهور در دیپلماسی هسته ای به ارائه مقالات و سخنرانی خود پرداختند. این نشست با جمع بندی مدیر نشست و پرسش و پاسخ مخاطبان به پایان رسید.

 

        همچنین درنشست موازی سوم این همایش که با مدیریت جناب آقای دکتر علی مرشدی زاد برگزار شد، دکتر محمد رضا سعید آبادی و سرکار خانم شیدا مهنام دانشکده مطالعات جهان با موضوع جزر و مد دیپلماسی هسته ای ایران»از انسداد شناختی تا انعطاف عملی، دکتر محسن شریعتی نیا و سرکار خانم زهرا توحیدی از  موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی با موضوع چین و بحران هسته ای ایران، جناب آقای دکتر کامران کرمی پژوهشگر مسائل خلیج فارس با موضوع دیپلماسی هسته ای ایران و شکل دهی به متغیر منطقه ای عربستان، جناب آقای فریدون ناعمی دانش آموخته دانشکده مطالعات جهان با موضوع آلمان و تحریم های اقتصادی مرتبط با برنامه هسته ای ایران، جناب آقای مهدی اعلایی دانشجوی دکتری روابط بین الملل واحد علوم و تحقیقات با موضوع مدل زوپا در مذاکرات هسته ای ایران و جناب آقای عبدالرسول دیوسالار دانشجوی دکتری علوم سیاسی دانشگاه تهران با موضوع دیپلماسی هسته ای ایران در مواجهه با دکترین هسته ای روسیه به ارائه سخنرانی و مقالات خود پرداختند. این نشست با جمع بندی مدیر نشست و پرسش و پاسخ مخاطبان نشست به پایان رسید.

 

 علاوه بر تلاش انجمن علوم سیاسی ایران برای فراهم کردن زمینه حضور و رشد هر چه بیشتر فضای دانشگاهی این رشته، این همایش با بازتاب های بسیار گسترده در رسانه های داخلی و خارجی روبرو بود. در این بازتاب خبری علاوه بر رسانه ملی تمام رسانه ها از جمله روزنامه و سایت ها خبری داخلی و بین المللی مشروح سخنرانی وزیر محترم امور خارجه  و تعدادی از سخنرانان همایش را پوشش داده اند. 

 

در ادامه و ظرف چند روز آینده ضمن ارائه گزارش مفصل تری از همایش دیپلماسی هسته ای و سخنرانی وزیر محترم امور خارجه جناب آقای دکتر ظریف، جزئیات نشست های اصلی و موازی این همایش بر روی سایت انجمن قرار خواهد گرفت.

 

لینک به سخن علمی و گزارش علمی دبیر همایش

 

http://www.tabnak.ir/fa/news/450499

 

http://www.tabnak.ir/fa/news/455697